03/08/2021
Adoptie: waar moet u rekening mee houden?
Als u graag een kindje wil adopteren, staat u een ingewikkelde en emotionele procedure voor de boeg. Hoe graag u ook een kind wil – de adoptie is altijd voor het kind. Het is natuurlijk van essentieel belang voor het kind dat wordt bepaald of u geschikt bent als adoptieouder(s). De regelgeving voor adoptie in Nederland is erg streng. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle voorwaarden en het verloop van de adoptieprocedure. Hier leest u meer over de eerste stappen die u moet zetten op weg naar een adoptie en hoe een advocaat van Muris Advocatuur uit Venlo u hierbij van dienst kan zijn.
Waar moet ik beginnen als ik wil adopteren?
De adoptieprocedure bestaat uit drie verschillende fases. Eerst vraagt u beginseltoestemming aan bij de Stichting Adoptievoorzieningen. Om toestemming te krijgen moet u aan diverse voorwaarden voldoen. Zo mag u bijvoorbeeld niet ouder zijn dan 45 jaar en moet u medisch gekeurd worden.
Bij het adopteren van een kindje uit het buitenland is het belangrijk om er rekening mee te houden dat u niet alleen aan de Nederlandse adoptievoorwaarden moet voldoen, maar ook aan de voorwaarden van het betreffende land. Zo kunt u in sommige landen alleen als gehuwd echtpaar een kindje adopteren en zijn er helaas maar weinig landen waar u als homostel een kindje kunt adopteren. Als het betreffende land is aangesloten bij het Haags Adoptieverdag, wordt het kind bij aankomst in Nederland automatisch erkend.
Binnenlandse adoptie komt slechts erg weinig voor in Nederland. Omdat er jaarlijks maar erg weinig Nederlandse kinderen worden afgestaan ter adoptie, bedraagt de wachttijd al gauw 7 tot 9 jaar.
Hoe kan een advocaat helpen bij adoptie?
De adoptieprocedure is niet altijd rechtdoorzee. In verschillende situaties kan een advocaat dan onmisbaar zijn om u juridische bijstand te bieden. Denk hierbij aan situaties als:
- De betrokken instanties geven u geeft toestemming om een kindje te adopteren, maar u bent van mening dat u wel aan alle voorwaarden voldoet. U kunt dan in bezwaar gaan, waarbij de hulp van een gespecialiseerde advocaat u een grotere kans op succes geeft.
- U hebt een kindje uit het buitenland geadopteerd, maar bij aankomst in Nederland wordt het niet erkend. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het land waar het kind geboren is niet aangesloten is bij het Haags Adoptieverdrag. U moet dan eerst adoptie naar het Nederlands recht aanvragen, voordat het kind een Nederlands paspoort kan krijgen en u het ouderlijk gezag krijgt.
Om te voorkomen dat u in een dergelijke situatie terechtkomt, kunt u natuurlijk ook zodra u de adoptieprocedure start een advocaat inschakelen. Een advocaat die gespecialiseerd is in jeugdrecht (en met name adoptierecht), zoals een advocaat van Muris Advocatuur uit Venlo, weet alles over de adoptieprocedure en de daarbij betrokken instanties. Het hele proces wordt daardoor een stuk minder stressvol.
Wilt u een ervaren advocaat inschakelen voor een adoptieprocedure in Venlo of Roermond? Neem contact op met Muris Advocatuur voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.